Reportage fra Innovationsradar.dk gå hjem møde 2013

11.04.13 / arrangementer

Det var en engageret gruppe bygge- og innovationsinteresserede, der trodsede snestormen en råkold torsdag i slutningen af marts, for at høre om innovation og vækst i byggeriets SMV’er. Det var solcelleproducenten Gaia Solars produktionshal, der dannede de utraditionelle rammer for arrangementet, som innovationsradar.dk stod bag.

Før de fremmødte blev vist vej ned i produktionshallen, hvor solcellepaneller stablet på paller gjorde det ud for borde, bød Madeleines Madloboratorium på en smagsoplevelse der bragte gæsterne ud af komfort zonen – hvordan spiser man papiruld? Naturligvis var der her en direkte reference til indlægget fra Papiruld.dk senere på dagen.

Overblik over fundingmuligheder og kvalificeret sparring
Gå hjem mødet blev skudt i gang af Lennie Clausen fra Realdania, som kort fortalte om Realdanias formål og vision med Innovationsradar.dk,  og ikke mindst hvordan initiativet kan ses i sammenhæng med Realdanias andre innovationsinitiativer, idéplatformen Innosite og tilskudsordningen TEST. Herefter fortalte Mie Wittenburg, projektleder på Innovationsradar.dk, om den gratis rådgivning  initiativet tilbyder byggeriets aktører. Hun kunne fortælle, at nogle af de væsentligste erfaringer fra Innovationsradar.dk’s første leveår var brugernes begejstring over at få overblik over et kompliceret fundinglandskab, og ikke mindst muligheden for kvalificeret sparring omkring projektet i sin helhed.

Innovationsradar.dk’s første rapportudgivelse
Og hvilke udfordringer og potentialer findes så ude i virksomhederne, når der skal skabes innovation og vækst? Dette gav Christian Niepoort, partner i Smith Innovation og projektansvarlig på Innovationsradar.dk, nogle svar på med udgangspunkt i Innovationsradar.dk rapporten ”Innovation i vækstlaget – Analyse af innovationsaktivitet og potentialer i byggeriets SMV’er”. Her blev bl.a. fremhævet den merværdi, der skabes på længere sigt i virksomheder, der deltager i innovations- og udviklingsforløb. (læs hele rapporten her).

Byggeriet bør lade sig inspirere af andre brancher
Dagens ekspertindlæg blev holdt af Torben Bundgaard Vad fra DAMVAD, der har stor erfaring både som indehaver af en mindre virksomhed i vækst og som engageret i SMV’ernes innovationsvilkår gennem forskning og sit engagement i Dansk Industris udvalg for SMV’er. Torbens indlæg kredsede om to hovedpointer: At der faktisk findes rigtig mange innovative SMV’er inden for byggeriet, men at der stadig er et stort potentiale at indfri, og at byggeriets virksomheder kunne lære noget af at kigge på innovationsstrategier og –aktiviteter i andre brancher.

Adgang til ekstern viden – en central innovationskomponent
Det som mange af deltagerne især var kommet for at høre, var de to case oplæg fra henholdsvis Papiruld.dk og Gaia Solar og deres erfaringer med at drive innovationsprojekter. Selvom de to virksomheder producerer produkter, der rent teknologisk og brugsmæssigt ligger langt fra hinanden, så blev det alligevel klart gennem Claus Skovs (administrerende direktør, Papiruld.dk) og Anders Sørensens (udviklingschef, Gaia Solar) at de to virksomheder har mange fælles erfaringer med  hvordan arbejdet med  innovation kan skabe mest mulig værdi. Særligt fremhævede begge chefer de muligheder og den værdi, der ligger  i at åbne udviklings- og innovationsprocesser op for input fra såvel medarbejdere samt fra aktører uden for eller i periferien af virksomhedens værdikæde.

Gå hjem mødet sluttede af med endnu en innovativ anretning fra Madeleines Madlaboratorium og netværk, men først efter deltagerne havde stemt om, hvad der var den største udfordring  når virksomheder skal skabe innovation. Fra deltagernes synspunkt er der særlige udfordringer i forbindelse med adgangen til viden uden for værdikæden. Set i lyset af Gaia Solars og Papiruld.dk’s pointe om ekstern viden som kritisk punkt i skabelsen af innovation, kan det  tyde på, at der her findes en innovationskomponent, der fortjener mere opmærksomhed – Vi har jo alle hørt denne konklusion før, men  hvordan kan koblingen til eksterne vidensparter ske i praksis? Dette var ét ud af mange spørgsmål, som dette års Innovationsradar.dk gå hjem møde ledte frem til. Hvem ved? - måske vi har svaret på næste års Innovationsradar.dk arrangement.

Slides fra gå hjem mødets indlæg bliver snarest tilgængelige her på hjemmesiden.

Tilbage