At finde de rigtige fonde kan afgøre succes eller fiasko

En lagerhal, et enfamiliehus – og snart et tårn af ungdomsboliger i 12-etager. Connovate er ikke længere blot en ambitiøs idé om at udvikle et nyt byggesystem af slanke højisolerede facadeelementer i højstyrkebeton. Det er rigtige byggerier. Og snart også en forretning.

Parterne bag – arkitektfirmaet Arkitema, mørtelproducenten Contec og elementfabrikken Ambercon – er så overbeviste om systemets kommercielle perspektiver, at de i fællesskab har stiftet forretningsselskabet Connovate, som skal forestå den videre udvikling og markedsføring af byggesystemet. Men det har krævet blod, sved og tårer – og en hel del tålmodighed – at nå så langt:

”At udvikle et nyt byggesystem er en lang og resursekrævende proces. Hvis vi ikke på afgørende tidspunkter i forløbet havde fået hjælp – rådgivning og finansiel støtte – var projektet aldrig kommet dertil, hvor vi er i dag”, fastslår projektleder Karsten Bro, Arkitema.

Den første hurdle var at konkretisere konceptet i alle detaljer, identificere problemer – og finde løsninger på dem. Kort og godt at sætte udviklingsarbejdet i system. I den proces fik Connovate hjælp via det nu afsluttede Realdania-projekt Byggeriets Innovation, som netop havde til formål at støtte udviklingskonsortier på langs af byggeriets værdikæde med faglig sparring og finansiel støtte.

Krævende ansøgning

For Connovate viste især brandegenskaberne sig problematiske, fordi højstyrkebeton udvikler eksplosive egenskaber ved overophedning. Uden ekstern funding ville parterne næppe selv kunne have overkommet dette problem, men det lykkedes parterne at overvinde vanskelighederne og levere den afgørende dokumentation. 

Dette proof of concept var helt afgørende for, at Connovate overhovedet ville kunne få sin gang på jord. Men det var ikke i sig selv nok til at sætte systemet i produktion og begynde at markedsføre det. I første omgang var Connovate-elementet alene udviklet som et ikke-bærende udfyldningselement, så der er stadig en udviklingsopgave med at skabe et bærende byggesystem. Og det var nødvendigt at afprøve systemet 1:1 i rigtige byggerier. Konsortiet måtte igen ud at søge funding – og det skulle i sig selv vise sig ganske udfordrende.

”Vi lærte på den hårde måde hvor krævende, det kan være. I første omgang valgte vi at søge støtte hos Energistyrelsens EUDP-program, og vi brugte flere hundrede tusinde kroner på i to omgange at udarbejde hundrede sider lange ansøgninger med den krævede dokumentation. Vi fik afslag begge gange. Det var faktisk sidste skud i bøssen, da vi søgte Højteknologifonden, som så heldigvis valgte at gå ind i vores projekt med 15 mio. kr. over tre år”, fortæller Karsten Bro og fortsætter:

Midlerne er der

”At identificere de rigtige fonde fra starten er alfa og omega. Det kan være afgørende for, om man lykkes med sit projekt eller ej. At gøre det lettere at finde frem til de relevante fonde, tror jeg, er et helt rigtigt sted at sætte ind. Der er jo masser af vækstpotentiale hos især små og mellemstore virksomheder, hvis man kan støtte innovationen. Og midlerne er der jo – byggeriet er bare ikke gode til at få del i dem. Højteknologifonden råder over en milliardstor bevilling, men blot en lille del af dem er gået til projekter i byggeriet!”  

Det er Karsten Bro’s erfaring, at en udviklingsproces må gøres skridt for skridt. For konsortiet bag Connovate har pengene fra Højteknologifonden gjort det muligt at tage det afgørende næste skridt med at videreudvikle systemet fra prototype og modne det til markedsføring – bl.a. gennem de igangværende og planlagte referencebyggerier.

For hans virksomhed, Arkitema, har det på flere måder vist sig værdifuldt at indgå i et langsigtet samarbejde med partnerne i Connovate-konsortiet:

”Det er et nyt forretningsområde, vi udvikler på baggrund af en intern strategisk beslutning. Og der er masser af synergi i det for en arkitektvirksomhed som vores. Vi får mulighed for at udnytte vores kompetencer på nye måder – og skaber nye virksomheder og arbejdspladser” 

Tre år har det taget at modne byggesystemet Connovate til praktisk afprøvning. Uden ekstern funding var det aldrig gået