Mange gode bud på fremtidens byggeri i Horsens

26.05.15 / om innovationsradar

Der var udvikling af nye byggekomponenter og -systemer på programmet, da Innovationsradar.dk var i Horsens for at hjælpe tre meget forskellige udviklingsprojekter på vej fra idé til kapital. 

Tre udviklingsprojekter havde taget imod tilbuddet, da Innovationsradar.dk besøgte Horsens for at rådgive om, hvordan et ansøgnings- og udviklingsforløb kan tilrettelægges, når det gælder om at komme fra idé til kapital. For selvom det at få en god idé for nogle er lige så naturligt, som det for mange andre er tilsvarende svært, så er det langt fra en let og ligetil proces at komme fra idé til markedssucces. Og ofte er det økonomien, der sætter grænser.

Siden lanceringen i 2012 har Innovationsradar.dk rådgivet over 150 virksomheder og projekter og hjulpet med at give overblik over (junglen af) offentlige tilskudsordninger og private fonde, der støtter udviklingsprojekter i det byggede miljø. Og selvom erfaringen har vist os, at der er stor forskel på den rådgivning, som det enkelte projekt har brug for, så er det en tværgående udfordring for projekterne at finde netop den fond eller tilskudsordning, som kan hjælpe dem på vej. 

Derfor havde tre udviklingsprojekter takket ja til at mødes med Innovationsradar.dk i Horsens, da vi lagde vejen forbi Vitus Bering Innovation Park for at give rådgivning og konkrete input til finansieringsmuligheder. Som vi ofte oplever i regi af Innovationsradar.dk, var der stor forskel på projekterne, både ift. modenhed ligesom parterne bag projekterne havde meget forskellig baggrund og erfaringer. Og mens ét projekt havde behov for kapital til markedsmodning, så havde et andet behov for støtte til videreudvikling af nye produkter, mens det tredje med fordel kunne gå efter en risikovillig investor. På trods af projekternes forskellighed, så bekræftede møderne, at der er en række overordnede guidelines, som det er væsentligt at holde for øje i ethvert udviklingsprojekt:

Skabelonen for "den gode ansøgning" findes ikke - det kræver både tid og ressourcer at skrive en ansøgning og fonde, tilskudsordninger og investorer har vidt forskellige tilgange til at vurdere en ansøgning. Undersøg derfor grundigt f.eks. en fonds kriterier for støtte og kontakt hellere end gerne fondens telefonisk for at få en indikation af, hvorvidt dit projekt er match med fonden, før du investerer for lang tid i at skrive en ansøgning, som bliver afvist, fordi den falder uden for kategori.

Sæt det stærke hold - et projekt er ikke stærkere, end det hold der står bag. Sørg derfor for at have de rette kompetencer med om bord på projektet baseret på de delaktiviteter og leverancer, projektet skal levere. Det betyder også, at det ofte er nødvendigt at kigge ud over "egne rækker" for at komme hele vejen rundt om både forretningsmodel, salgskanaler, ydelser og proces.  

Kend dit marked - en grundig markedsanalyse er alfa omega for at sandsynliggøre, at der er plads til netop din løsning på markedet. Undersøg derfor markedstendenser, rammevilkår (eks. lovgivning), konkurrenter, målgrupper og potentielle markeder og sæt tal og data på fra f.eks. Danmarks Statistik, brancheorganisationer etc. Indhent også med fordel interessetilkendegivelser fra parter, der kan være med til at give projektet en "blåstempling" i forhold til f.eks. produktion og salg.

Det kan lyde banalt, men desværre er der rigtig mange udviklingsprojekter, der ikke kommer hele vejen til markedet, fordi overgangen fra idé til kapital er mere omfattende, end hvad idéen alene kan bære. I vores vidensbank kan du derfor læse mere om de værktøjer og guidelines, der kan hjælpe dig med at skabe et godt fundament for et udviklings- og ansøgningsforløb alt efter om idéen er på projektstadiet, i en opstartsfase eller en vækstfase. Der er også hjælp at hente i Innovationsradar.dk's guide til udviklingsprojekter: Fra idé til kapital.

I Horsens så vi tre spændende bud på, hvad vi håber bliver en del af fremtidens byggeri, og vi ser frem til at hjælpe mange andre udviklingsprojekter med at komme fra idé til kapital.  

 

  



Tilbage