Byggeriets rolle i den grønne omstilling

22.01.15 / tendenser

Erhvervsstyrelsen, Grøn Omstilling giver deres bud på de offentlige tilskudsordningers rolle i forhold til udvikling af innovative og grønne løsninger i byggeriet anno 2015.

I 2010 modtog byggeriet knap 4% af de erhvervsrettede udviklingsmidler*. Et tal, der burde og kunne være større. Derfor har vi også en formodning (eller i hvert fald en forhåbning) om, at de byggerelaterede udviklingsprojekter vil spille en større rolle i det offentlige og private fundingsystem, når vi i år tager et nyt dyk ned i tallene.

En af årsagerne til udviklingen er, at byggeriet står med en vigtig del af (an)svaret på mange af de samfundsudfordringer, vi står overfor i dag – øget CO2-udledning, ressourceknaphed og genanvendelse, stigende urbanisering, aldrende befolkninger etc. Og med fokus på byggeriets rolle i den grønne omstilling, er der derfor al mulig grund til, at byggeriets udviklingsaktører får søgt de tilgængelige udviklingsmidler.

Vi har spurgt fuldmægtig Malene Baunsgaard og projektleder Anders Danielsen fra Erhvervsstyrelsen, Grøn Omstilling om deres bud på, hvilke muligheder de offentlige tilskudsordninger giver byggeriet i forhold til udvikling af innovative og grønne løsninger, og hvad de kan se af fundingtendenser for 2015.

Hvilken rolle spiller offentlige tilskudsordninger i den grønne omstillingsproces?
- Der er ingen tvivl om, at offentlige tilskudsordninger kan understøtte og katalysere en øget ressourceeffektivisering, flere miljøvenlige løsninger og skabe vækst og nye grønne arbejdspladser i Danmark. Den stigende globale efterspørgsel efter ressourcer har i en årrække presset råvarepriserne i vejret, så ressourceoptimering og evnen til at genanvende vil i stigende grad blive centrale konkurrenceparametre. Hvis danske virksomheder skal styrke produktiviteten og konkurrenceevnen, er det derfor afgørende, at de formår at reducere forbruget af ressourcer og udnytter de gode forudsætninger, de har for at levere ressourceeffektive løsninger blandt andet ved at udnytte de offentlige tilskudsordninger målrettet den grønne omstilling.

Hvordan hjælper det offentlige fundingsystem virksomheder til at skabe innovative og bæredygtige løsninger?
- De offentlige tilskudsordninger er ofte indrettet således, at de går ind på et eller flere trin i udviklingsprojekternes modningsproces ved at understøtte og katalysere forskning, udvikling, test og demonstration eller markedsintroduktion.  

I tilskudsordningen under Grøn Omstillingsfond er formålet at bidrage til at fremme grøn omstilling gennem udvikling og re-design af grønne produkter og forretningsmodeller samt at skabe grønne industrisymbioser. Derudover bidrager fonden til grøn omstilling inden for udvalgte områder, herunder blandt andet byggebranchen.

Hvilken rolle ser I, at byggeriet spiller i den grønne omstillingsproces, som såvel det danske som det globale samfund står overfor?
- Byggeriet spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling, da produktionen af byggematerialer er yderst ressource- og energitung. Bedre genanvendelse og genbrug af byggematerialer er derfor en vigtig komponent i den grønne omstilling, da det vil give store miljø-, CO2- og ressourcebesparelser. Billedet er det samme i både en dansk og global kontekst, hvor den stadig voksende boligmasse i byerne stiller krav om flere og mere bæredygtige byggerier, hvis den grønne omstillingsproces skal lykkes.

Hvad spår I af nye fundingmæssige tendenser for byggeriet i 2015?
- Bæredygtige byggematerialer og ikke mindst bedre genbrug og genanvendelse af byggematerialer vil være to områder med et øget fokus. Når det kommer til at bruge byggematerialer igen, så vil det handle om at gøre det så langt oppe i affaldshierarkiet som muligt, hvor flest mulige materialer bliver direkte genbrugt.

Om Grøn Omstillingsfond
Grøn Omstillingsfond er sat i verden for at understøtte øget ressourceeffektivisering, flere miljøvenlige løsninger og for at skabe nye grønne arbejdspladser. Siden oprettelsen i 2013 har fonden givet tilskud til 29 perspektivrige projekter for i alt næsten 55 mio. kr. Næste ansøgningsfrist er den 9. marts 2015 kl. 12.00

Læs mere om Grøn Omstillingsfond her!

* Målt ved årlige donationer i de 20 største udviklingspuljer som dansk erhvervsliv har adgang til. Undersøgelse foretaget af Smith Innovation (2010). 

Tilbage