Netværk lyser vejen op

Dette er historien om en lille iværksættervirksomhed – AT-Lighting – der har formået at tage  den gode idé og føre den videre i diverse udviklingsprojekter, hjulpet på vej af et godt netværk og støttemidler fra flere forskellige fonde.

Belysning spiller en stor rolle i både nybyggeri og eksisterende byggeri – såvel indendørs som udendørs. Måden vi tænker på vores lyskilders egenskaber er gennem de senere år gået fra at have det praktiske og æstetiske udbytte i fokus, til at være en vigtig komponent i vores strategi for energioptimering. I denne overgang har dioden eller LED pæren dannet udgangspunkt for et vigtigt udviklingsfelt pga. lyskildens energibesparelsespotentiale.

Jacob Willer Tryde og Alexandra Alexiou lærte hinanden at kende på Designskolen i København, hvor de læste til henholdsvis industriel designer og produktdesigner. Deres fælles afgangsprojekt havde udviklingen af LED pæren som genstandsfelt. De blev i denne proces opmærksomme på et udviklingsspor, der handler om passiv køling og design gennem integrering af skærm og pære. Efter afslutningen på deres studie, mente de, at de stod tilbage med en rigtig god idé, der kunne løse nogle centrale udfordringer forbundet med overophedning af LED pæren.

Hjælp fra uventet side
Herefter gik indsatsen på at finde nogle parter, som kunne være med til at realisere et udviklingsforløb med Jacobs og Alexandras nystartede virksomhed – AT-Lighting – som projektholder. Et opslag fra elektronikvirksomheden CB Svendsen A/S, der søgte gode idéer til udviklingsprojekter, viste sig at være indgangen til en kompetent sparringspartner, der var villig til at dele ud af såvel strategisk og teknologisk viden. Jacob understreger, hvordan det at tage fat på de rigtige mennesker og institutioner har været essentielt for AT-Lightings foreløbige succes: ”Vi har gjort meget ud af at opbygge et netværk af aktører, som vi har ment kunne være relevante og have interesse. Det har AT-Lighting siden sin begyndelse haft stor gavn af.”

Nu er øjnene rettet mod Højteknologifonden
AT-Lighting har foreløbig søgt og fået udviklingsmidler til LED-projektet fra Væksthuset Hovedstaden, Videnkupon, ElForsk og EUDP. ”Ansøgningsprocessen kan være ekstremt besværlig, hvis man ikke er skolet til budgetter og ansøgningsblanketter. Vi har fået god hjælp til ansøgningerne og har opbygget erfaring og netværk, så vi nu er bedre rustet til fremtidige ansøgninger.” fortæller Jacob. I de forskellige ansøgningsprocesser, har AT-Lighting bl.a. fået hjælp fra Innovationsradar.dk.

Udviklingsmidlerne er primært blevet brugt til IPR, verificeringer og funktionsmodeller af AT-Lightings opfindelser, som har været nødvendige for at overbevise kommercielle parter om opfindelsernes potentialer. I øjeblikket er øjnene rettet mod Højteknologifonden, som har et program, der passer godt til AT-Lightings seneste opfindelser.

Netværket tilfører værdifulde ressourcer
Én af de vigtigste erfaringer Jacob og Alexandra har fået gennem de senere år – fra de stod med deres afgangsprojekt i 2009, til nu – har været betydningen af det gode netværk. Jacob understreger, at man skal starte i god tid med at kontakte ønskede samarbejdspartnere og sætte rammerne op for projektet - der skal være tid til justeringer. En anden vigtig pointe er at søge rådgivning fra folk med erfaring og kompetence. Konklusionen er, at man som iværksætter skal bruge alle de muligheder, der er for at møde nye mennesker. Det ene kan uventet lede til det andet og vise sig at tilføre værdifulde ressourcer.” slutter Jacob af.

Vi har fået god hjælp til ansøgningerne og har opbygget erfaring og netværk, så vi nu er bedre rustet til fremtidige ansøgninger