Erhvervslivets investeringer i forskning, udvikling og innovation

02.08.16 / tendenser

Styrelsen for Forskning og Innovation har kortlagt erhvervslivets investeringer i forskning, udvikling og innovation i et regionalt perspektiv. Kortlægningen giver det hidtil mest detaljerede overblik over, hvor i landet erhvervslivets investeringer i forskning, udvikling og innovation er placeret, hvordan fordelingen har udviklet sig over tid, og hvordan brugen af de nationale forsknings- og innovationsvirkemidler fordeler sig regionalt.

Flest private forskningsinvesteringer i København
Kortlægningen viser generelt, at der er innovationsaktive virksomheder fordelt over hele Danmark. Dog foretages 2/3 af erhvervslivets FoU-investeringer i og omkring København, mens 25 procent af investeringerne foretages i Øst-, Syd- og Vestjylland. Det gør Region Hovedstaden til en af de mest FoU-intensive regioner i verden og placeret i den globale elite.

De offentlige forsknings- og innovationsprogrammer bruges over hele landet
I modsætning til fordelingen af FoU-investeringer er virksomhedernes brug af de offentlige forsknings- og innovationsprogrammer mere jævnt fordelt i hele landet. I alt har 6.738 danske virksomheder i perioden 2012-2014 haft gavn af det offentlige forsknings- og innovationsfremmesystem gennem fx ErhvervsPhD-ordningen, strategiske forskningsprojekter eller InnoBooster. Ser man på deltagelsen ift. antal FoU-aktive virksomheder, er deltagelsen i København og omegn dog i et vist omfang underrepræsenteret, mens Østjylland er overrepræsenteret.

Investeringer fordelt på brancher
Kortlægningen ser også på branchefordelingen for virksomheder, der bruger forsknings- og innovationssystemet. Brancherne industri og erhvervsservice er, sammen med IKT-branchen, de brancher, som foretager størstedelen af erhvervslivets investeringer i forskning og udvikling. Bygge- og anlægsbranchen er ikke repræsenteret som selvstændig branche i opgørelsen, men er lagt ind under ’øvrige brancher’. 1/3 af deltagerne i forsknings- og innovationssystemet kommer fra øvrige brancher, og i de mere innovationstunge programmer udgør virksomheder fra øvrige brancher en væsentligt større andel.

Rapporten ’Kortlægning af forskning, udvikling og innovation i Danmark – med et regionalt perspektiv’ kan downloades via Styrelsen for Forskning og Innovation.

Læs mere og hent den her!

Tilbage