Fra udviklingsprojekt til kommerciel succes – byggeriets innovations- og fundingperspektiver

01.07.15 / arrangementer

Der var både halmhuse, innovationsvisioner, fundingperspektiver og helstegt pattegris på programmet, da Innovationsradar.dk inviterede til gå-hjem møde på Friland.

Arkitekter, ingeniører og håndværkere – virksomheder, iværksættere og dem der ”blot” var nysgerrige. Alle havde de taget imod tilbuddet om at bruge en eftermiddag sammen i økolandsbyen Friland på Djursland, da Innovationsradar.dk inviterede til gå-hjem for at sætte fokus på bæredygtigheds-, innovations- og fundingperspektiver i byggeriet.

Siden lanceringen i 2012 har Innovationsradar.dk hjulpet mere end 150 virksomheder, iværksættere og idémagere med rådgivning om offentlige tilskudsordninger og private fonde, der støtter udviklingsprojekter i det byggede miljø. Men hvordan kommer man fra den gode idé til at stå med en færdig og markedsmoden løsning?

På gå-hjem mødet blev deltagerne præsenteret for forskellige vinkler og bud på, hvad der er særligt vigtigt, hvis et udviklingsprojekt skal blive en kommerciel succes.

Byggeriets innovationsevne skal styrkes
Innovationsradar.dk er ét af tre initiativer, som Realdania har sat i verden for at fremme innovationen i byggesektoren. Derfor indledte programchef Lennie Clausen fra Realdania dagen med at introducere tre af byggeriets aktuelle innovationsudfordringer, som de tre initiativer hver især har til formål at adressere:

  1. Hvordan får vi nye, gode idéer? Her er der med initiativet Innosite.dk skabt en åben innovationsplatform, hvor såvel private som offentlige virksomheder og organisationer kan få idéer og input ’udefra’ til at løse en given udfordring. Læs mere på www.innosite.dk
  2. Hvor finder vi finansiering til og rådgivning om gennemførelse af innovation? Som én ud af flere mulige trædesten til løsning af denne ret omfattende udfordring er Innovationsradar.dk sat i verden for at give overblik over de fonde og tilskudsordninger, som er målrettet byggeriets udviklingsprojekter.
  3. Hvordan kommer vi ud på markedet? Sidste skridt på vejen til markedet er ofte at få en løsning dokumenteret og testet. Og det kan være en bekostelig post i budgettet. Derfor er der økonomisk støtte at hente gennem initiativet TEST, som er målrettet test, godkendelser, dokumentation og 1:1 afprøvninger af bæredygtige løsninger i byggeriet. Læs mere på www.test-din-baeredygtige-loesning.dk

På den måde er de tre initiativer også hver især et nedslag i den innovationsproces, der finder sted fra en idé opstår og til en løsning forsøges integreret på markedet. Men én ting er at være med til at sætte de nødvendige rammer for, at udviklingen kan finde sted – noget andet er at lykkes med at komme i mål.

Fra udviklingsprojekt til udviklingsvirksomhed
Heldigvis er der rigtig mange gode eksempler på, at et udviklingsprojekt lykkes – og at man undervejs finder (noget af) den kapital, der kan hjælpe én på vej. Således viser en undersøgelse af den effekt Innovationsradar.dk har haft i de sidste tre år, at ca. halvdelen af de virksomheder, som vi har været i kontakt med, og som har ansøgt om udviklingsstøtte, rent faktisk opnår en bevilling. Og for de små virksomheder (2-9 ansatte) er det helt op mod 2/3, der opnår støtte. Læs flere resultater fra undersøgelsen her

Et af de udviklingsprojekter, som er kommet hele vejen på markedet, er SustainSolutions, som er en ny – og ikke mindst nytænkende – aktør inden for energirenovering. På gå-hjem mødet kunne Simone Kongsbak, der som specialkonsulent i Smith Innovation har været med fra start i projektet, præsentere nyheden om, at pensionskassen PKA netop har investeret intet mindre end 300 mio. kr. i virksomheden og fonden SustainSolutions. Kort fortalt er der tale om oprettelsen af en ”one-stop-shop” for energibesparende løsninger inden for ventilation, tekniske installationer og belysning primært målrettet ejendomme i den almene og offentlige sektor. SustainSolustions er det konkrete resultat af et udviklingsprojekt, som bl.a. Smith Innovation, ebmpapst, PLH Arkitekter, DTU, NCC og mange andre parter har været involveret i, og som har modtaget støtte fra Markedsmodningsfonden (tidl. Fornyelsesfonden) og ELFORSK til udviklingen af en ny decentral ventilationsenhed.

Tværfaglig og ikke kun teknisk innovation
En af de ting, der har været afgørende i udviklingen af SustainSolutions er, at man ikke kun har set på den tekniske innovation, men på innovation inden for det forretningsmæssige set-up, hvor udviklingen af en ny finansieringsmodel og forretningskoncept har været omdrejningspunktet for projektets succes med at finde ekstern finansiering.

Ser man igen på den undersøgelse, som Innovationsradar.dk har foretaget blandt de virksomheder og udviklingsprojekter, vi har vejledt, så omhandler langt størstedelen af dem produktudvikling, mens en langt mindre del vedrører udvikling inden for proces eller organisation. Det store fokus på produktinnovation afspejler dels virksomhedernes typiske produktorienterede kompetencer, men også tilskudsordningernes efterspørgsel efter fysiske teknologier. Pointen er dog, som Mie Wittenburg, projektleder på Innovationsradar.dk, også påpegede, at kommerciel succes typisk forekommer, når der udvikles på flere innovationsformer samtidig, og når man fra start også tænker eksempelvis organisering og salg ind i projektet. Og som SustainSolutions casen viser, kan det være, at et projekts primære innovation viser sig at ligge inden for en anden, ikke teknisk, innovationsform end først antaget.

Fra nicheproduktion til elementbyggeri
En anden pointe, der gik igen gennem de forskellige indlæg på gå-hjem mødet, var opfordringen om at dyrke sin niche og gøre det, man er bedst. Men samtidig at have øje for de standardiserede og skalerbare løsninger, der kan bruges mange steder, og som dermed øger markedspotentialet.

Opskaleringen fra niche- til elementbyggeri er netop, hvad Friland virksomheden Ingen Affald Udvikling ApS står overfor. Efter at have bygget halmhuse i over 20 år, har Steen Møller, ejer af Ingen Affald Udvikling, nemlig industrialiseret sin produktion, så han kan tilbyde færdige halmelementer til elementbyggeri og på den måde introducere et nyt bæredygtigt og standardiseret byggekomponent på markedet. Og samtidig være med til at reducere vores og byggeriets ressourceforbrug med brug af bæredygtige og billige byggematerialer som ler, træ og altså ikke mindst halm. Et projekt som han bl.a. har fået støtte til gennem Realdania initiativet TEST, og som nu er ved at stå sin prøve med opførelsen af et testhus på Friland, der forventes at stå færdigt i sensommeren. Læs mere om udviklingsprojektet på TESTs hjemmeside her

Der var derfor også både besøg på byggepladsen og i produktionshallen med nærmere forklaring af produktionsmetoder og fremtidsvisioner for et mere bæredygtigt og mindre ressourceforbrugende samfund, før gå-hjem mødet blev afsluttet med helstegt pattegris, økologiske øl og netværk under åben himmel og i flot solskin.   

Download PowerPoint slides fra gå-hjem mødet via dette link PDF iconPræsentationsslides Innovationsradar Friland 10062015_til download.pdf

Billeder: Fotograf Anne Prytz Schaldemose

Tilbage