Undersøgelse: Effekten af Innovationsradar.dk

30.06.15 / udgivelser

I mere end tre år har Innovationsradak.dk hjulpet mere end 150 virksomheder og udviklingsprojekter i det byggede miljø. Nu gør vi status med en undersøgelse af initiativets effekt i forhold til byggeriets forudsætninger og erfaringer med den danske fundingverden.

Innovationsradar.dk blev lanceret af Realdania i slutningen af 2011 med det formål at gøre det let for udviklingsorienterede virksomheder og iværksættere i byggeriet at finde frem til de mange støtte- og tilskudsmuligheder, der står til rådighed for innovative virksomheder og initiativer.

Siden da har vi ydet rådgivning til mere end 150 udviklingsprojekter i enhver skala og med vidt forskellige idéer og perspektiver. Derudover har vi samlet information om knap 200 fonde på websitet som et nemt og lettilgængeligt overblik over private og offentlige fonde og tilskudsordninger, der rummer muligheder for innovationsprojekter i byggeriet.

Men hvad kan man sige om den ”typiske” udviklingsorienterede virksomhed i byggeriet og den støtte, som de modtager? Hvad er de typiske udfordringer, når man søger udviklingsstøtte, og hvordan kan et initiativ som Innovationsradar.dk hjælpe?

Det har været omdrejningspunktet for en undersøgelse, som vi har gennemført blandt de mange virksomheder, udviklingskonsortier, iværksættere og idémagere, der har modtaget vejledning gennem initiativet. 

Opsummerende viser undersøgelsen, at Innovationsradar.dk

  • især hjælper byggeriets vækstlag
  • primært hjælper de virksomheder, der aldrig før har søgt støtte
  • stiller kritiske spørgsmål til partskredsen i projektet og tilbyder match-making med nye parter for at styrke projektets kompetencesammensætning
  • hjælper virksomhederne så de med stor hit-rate opnår en bevilling
  • styrker virksomhedernes viden og grundlag ift. en videre fundingindsats 

Herunder præsenteres undersøgelsens hovedkonklusioner - resultaterne kan også ses eller downloades via linket nederst på siden.

Hvem er den typiske Innovationsradar-virksomhed?
Den typiske henvendelse til Innovationsradar.dk kommer fra en mindre, privat virksomhed, der er under 10 år gammel og beskæftiget som rådgiver eller producent. Innovationsradar.dk hjælper således særligt byggeriets vækstlag.

Hvad er virksomhedernes erfaringer med at søge og opnå støtte?
For over halvdelen af virksomhederne er hjælpen fra Innovationsradar.dk startskuddet til mødet med fundingverdenen. Og lige under halvdelen af de virksomheder, som efter kontakt med Innovationsradar.dk vælger at gå videre med en fondsansøgning, opnår støtte.

For små virksomheder med 2-9 ansatte er det endda næsten 2/3, der opnår støtte. Set i forhold til større virksomheder med fundingerfaring, klarer de små virksomheder uden fundingerfaring sig således lige så godt eller endda bedre.

Hvad er virksomhedernes udviklingsfokus?
Størstedelen af de projekter, Innovationsradar.dk har vejledt, omhandler udvikling af et fysisk produkt eller forfinelse og udvikling af nye produktegenskaber. Især de små virksomheders kompetencer er meget produktorienterede, mens der er mindre fokus på fx udvikling af nye organisationsformer og processer. 

Derudover ser vi, at virksomhederne – i hvert fald til en start – har fokus på hjemmemarkedet og et relativt lille eksportfokus.

Hvilke kompetencer er der (ikke) i virksomhederne?
Langt de fleste virksomheder angiver, ikke overraskende, specialviden om det produkt eller den ydelse et givent projekt omhandler, som deres primære kompetence, mens de har sværere ved at løfte aktiviteter inden for områder som kommunikation, kommercialisering og økonomi.

Undersøgelsen viser også, at virksomhederne oplever en generel udfordring med at finde tid til at søge udviklingsstøtte. En forklaring på dette kan være, at det er vanskeligt – også i et langsigtet perspektiv – at løfte opgaven med at organisere virksomhedens udviklingsaktiviteter gennem en mere systematisk tilgang til udvikling af nye ydelser og af virksomhedens forretning generelt.

Hvad har virksomhederne opnået?
Ca. halvdelen af de virksomheder, der har søgt støtte efter at have været i kontakt med Innovationsradar.dk, har modtaget en bevilling. Dog ser vi, at virksomhederne ”kun” opnår lige over halvdelen af den støtte, de i gennemsnit har søgt.

Desuden ser vi, at virksomhederne – ud over at opnå selve fondsstøtten – også oplever en række andre effekter af at have været i kontakt med Innovationsradar.dk – bl.a. bedre overblik over og viden om fundinglandskabet og bedre grundlag for på egen hånd at søge støtte i fremtiden.

Se eller download undersøgelsens resultater via dette link PDF iconInnovationsradar_undersøgelse.pdf

Tilbage